Email Marketing
You've got mail
Iti suna cunoscut? Este una din acele piese legendare din istoria internetului care a stat la baza a ceea ce a fost la inceput World Wide Web.In prezent, am inlocuit acele mesaje cu Tweet-uri, Like-uri si status update, dar asta nu inseamna ca am renuntat de tot la email-uri. De fapt, din cauza "zgomotului" generat de social media, unii ar putea spune ca inbox-ul nostru a devenit dojo-ul nostru virtual, locul nostru de liniste in mijlocul haosului.
De aceea cred ca realizarea unei campanii email marketing de succes nu a fost mai importanta ca acum.
Esti in casa omului!
Oamenii sunt inundati cu reclame peste tot, si chiar daca crezi ca a ta e mai speciala, e este exact la fel cu celelate. De aceea e important sa nu uiti unde te afli si sa fi politicos.Ajungand in casuta postala a cuiva este ca si cum ai fi invitat in casa lui la cina. Daca ti se cere sa-ti scoti pantofii, trebuie sa te supui. Este la fel si in cazul email marketing, sa nu uiti asta!
Faza I: Obtinerea permisiunii
Bineinteles, nici o campanie email nu a fost vreodata construita fara a obtine permisiunea de a incepe, asadar la inceput avem nevoie sa ne creem o lista considerabila de email-uri.Exista mai multe modalitati prin care poti face asta. Unii prefera sa ofere ceva in schimbul adreselor iar altii ofera newsletter-uri sau noutati despre produse.
E greu de spus care din aceste metode este mai buna, dar este important sa ai un scop clar cand ceri o adresa de email.
- Ce primes daca iti dau adresa mea de email?
- Imi vei trimite mailui spam?
- Cat de des imi vei trimite email?
- Voi primi discount-uri?
- Imi vei trimite oferte relevante sau doar prostii?
Obtinerea whitelisted
Chiar daca toti providerii de servicii email se straduiesc ca emailurile tale sa nu fie blocate de ISP (Internet Service Provider), acestia nu pot controla daca emailurile ajung in inbox sau in spam. Obtinerea "whitelisted" este cea mai eficienta cale de a te asigura ca emailurile tale ajung unde trebuie.
In esenta, obtinerea statutului de "whitelisted" este echivalent cu marcarea ca si prieten, adica adaugarea in lista de contacte a destinatarului. Cea mai buna cale de a reliza aceasta este de a oferi instructiuni in antet, in special in emailul de multumire si primul email trimis.
Faza II: Jocul numerelor
Asteptarile sunt totul in email marketing, si depinde de tine la ce te astepti. Daca te ocupi serios de ce ti-ai propus, atunci poti spera la o campanie pozitiva. In schimb, daca ai promis ca vei trimite un email pe saptamana si tu trimiti unul in fiecare zi, atunci ai sanse foarte mari sa dai gres. De asemenea daca cineva asteapta actualizari zilnice si tu nu le oferi, foarte probabil rezultatul va fi la fel de negativ.De aceea primul "follow-up" email este crucial pentru succesul campaniei tale de email marketing. Aproape toti providerii de servicii iti ofera posibilitatea de a crea o secventa de autoresponder, si este imperativ sa folosesti asta in avantajul tau.
Primul follow-up email ar trebui trimis imediat ca o modalitate de a te introduce si de a detalia ce ai de gand sa faci cu adresa de email a celui care s-a inregistrat. E mai bine sa dai cat mai multe detalii. Daca reusesti sa fi concis si sa structurezi informatia, cu atat mai bine.
Din acest punct e o chestiune de ridicare la nivelul asteptarilor.
Email marketing-ul este o unealta cu ajutorul careia poti sa-ti promovezi afacerea, si sa castigi noi clienti, care pana la urma inseamna bani in plus.